Quintidi 15 Pluviôse CCXXVI

Begin juni 2012 ging ik met Pater Gijs en onze Thomas naar Future Of The Left kijken in De Vaartkapoen in Molenbeek. In die tijd heette een bezoekje aan Molenbeek nog niet automatisch een safari. Niet lang daarna vertrok Pater Gijs als missionaris naar de Levant om aldaar de ongelovigen te kerstenen.

De avond van het optreden en de leegte die Pater Gijs in mijn hart achterliet, verwerkte ik in een gedicht getiteld het plakkaat van verlatinghe. Later dat jaar werd het gedicht gepubliceerd in Op Ruwe Planken. Sinds vorig jaar heb ik het een aantal keer met groot succes geperformd tijdens de Geert Simonis Huiskamertour.

Wat mij betrof was de kous daarmee af. Edoch: afgelopen week hebben onze noorderburen in hun onmiskenbare wijsheid mijn gedicht uitgeroepen tot Het Pronkstuk van Nederland. Een even grote als onverwachte eer.

Een eer die automatisch de nodige kritiek met zich meebracht. Zo omschreef Marc Reynebeau het gedicht in De Standaard van afgelopen woensdag als “een tekst (…) die zonder inspanning vrijwel onleesbaar en amper te begrijpen is.”

Ik zou zeggen: oordeel gewoon zelf.

Quintidi 15 Pluviôse CCXXVI

About Geert Simonis

De favoriete dichter van uw moeder.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s