Septidi 27 Ventôse CCXXIV

Septidi 27 Ventôse CCXXIV

Word on the street is dat de recentste rekto:verso (februari-maart 2016) serieus de moeite is. Allez ja, ik vind dat toch. Dat maakt me blij én dat verbaast me.

rekto:verso verscheen op mijn radar halverwege de noughties. Ik was de twintig net voorbij en volgde na een Brussels tijdvak hoger onderwijs in Leuven. Misschien vond ik het voor het eerst op de faculteit en anders wel in het kunstencentrum. Dat gekke blaadje, toen nog op tabloidformaat, maakte meteen indruk. Een degelijke, gratis publicatie over cultuur: klonk mij op het lijf geschreven.

De praktijk was helaas anders. Zelden heb ik een nummer van rekto:verso in het rek laten liggen maar veel heb ik er nooit in gelezen. Verklaring: te highbrow, te moeilijk. Ik houd niet van teksten die mij het gevoel geven dat ik minstens één master tekort schiet om ze te begrijpen.

Er zijn uitzonderingen natuurlijk, het interview met Simon Reynolds ten tijde van zijn Retromania was heerlijk. Plus: stonden ook altijd mooie prentjes in om mee te knutselen.

Een kleine maand geleden bezocht ik Gent voor een avondje Handelsbeurs in het gezelschap van Blackie & The Oohoos en Winterslag. Na afloop trok de flashy oranje cover van de recentste rekto:verso meteen mijn aandacht. Onder de noemer POP wordt net geen honderd pagina’s lang de populaire cultuur gefileerd. Marc Coucke en Nick Hornby, Bevergem en stand-up comedy: ze passeren allen de revue. Ik heb dat dus  van voor tot achter gelezen en daarna weer terug naar voor. Dan moet u weten dat ik niet zo van stand-up comedy houd en nog nooit een aflevering van Bevergem heb gezien.

Kortom: een dartspijltje recht in de roos. Kennelijk resulteert highbrow gelul over een nadrukkelijk niet-highbrow thema wél in puik leesvoer. Niet alleen heb ik elk stuk erin gelezen, ook heb ik er meerdere ervan aangeraden aan vrienden en bondgenoten. Tevens heb ik mijn leeslijst aangevuld met enige geciteerde werken.

Te weten:

  • Clement Greenberg – Avant-Garde and Kitsch
  • Luc Devoldere – Tegen de kruideniers
  • Owen Jones – Chavs: de demonisering van de Britse arbeidersklasse
  • Owen Jones – The Establishment

rekto:verso, meer van dat! Serieus.

About Geert Simonis

De favoriete dichter van uw moeder.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s