Décadi, 20 Pluviôse CCXX

Ik bewaar mijn poëzie in progress in een dieproze mapje met stickers op van Landfill en Arend & Ducap. Tussen de vellen karton zwerven al een half jaar vier eigenwijze regels. Ze vormen een eenheid maar ze zijn te jong om op eigen benen te staan. Ze scheuren zichzelf onmiddellijk af van elk gedicht waar ik hen tracht in te planten. Een poëtisch Koerdistan, vier regels lekkende PIP-siliconen.

een slang achter een slaglinie tralies
ze staat op het punt te vervellen
morgen de nieuwe huid strelen
spelen met de afgestoten huls

Het zijn geen geweldige regels maar ik ben erop gesteld. Nu de koude mijn handen een motief van winterkloven heeft bezorgd, houd ik meer van hen dan ooit. Misschien moeten ze maar altijd in mijn dieproze mapje blijven wonen. Misschien moet ik hen begraven op zee. Misschien moet ik een zinloze parabel vertellen over popmuziek zoals de jongen die vroeger in mijn huid woonde altijd deed.

///

Donderdag vierde de KU Leuven zijn verjaardag. Koning Alcohol overspoelde het festijn alsof alle andere vloeistoffen waren bevroren in hun leidingen. Toen ik des avonds uit mijn coma ontwaakte, dacht ik dat het reeds vrijdagmorgen was. Mijn hoofd voelde aan alsof het zonet uit de Eurozone was geschopt. Ik verzamelde mijn haar en ik kamde mijn moed om op een trein naar Brussel te stappen.

Daar hadden de folkies van de natie zich verzameld in de club van de AB. Gepetto & the Whales maakte geen indruk maar liet veel ruimte voor verbetering. Als hun samenzang wat meer opschuift richting Crosby, Stills & Nash en als de banjo een prominentere rol krijgt, kom ik met plezier een tweede keer kijken.

Megafaun zijn vier heren die vroeger met Justin Vernon van Bon Iver rondhingen. Vrolijke jongens, aangename muziek, weinig memorabel optreden. De tatoeages van de leadgitarist boeiden mij meer dan de liederen. Dat kan ook gelegen hebben aan de copieuze hoeveelheid alcohol die nog steeds baantjes trok door mijn aders.

///

Vrijdag speelden spookdichter Ghostpoet en collectief Up High Collective in Het Depot. Ik had er 266 richtingloze woorden over neergetikt. Ik heb die stuk voor stuk letter per letter geschrapt omdat San het eerder en beter heeft verwoord.

///

Donderdag was ik een dronkaard tussen de folkies. Vrijdag was ik een oude lul tussen het jonge hippe volkje. Zaterdag voelde ik mij op mijn gemak temidden van de Breese zaterdagavondcrowd. In cultuurcentrum De Breughel passeerde het Zware Metalen-project van David Poltrock. Broer en ik daarheen want broer is bijna jarig. Omdat mannen onder elkaar altijd naar homo’s riekt, was broers krullende grietje ook van de partij.

Als we mogen stellen dat een excellente metalsong bestaat uit een stevige popsong gezongen met een krachtige stem en aangedreven door tien ton charisma, dan had Poltrock die heilige drievuldigheid perfect gecast als Tom Pintens (professioneel als altijd), Gregory Frateur (toegankelijker dan ooit) en Stijn Meuris (Engelstaliger dan ooit). Aangevuld met drummer Marc Bonne tackelden deze heren hun favoriete metalliederen. Hoe meer song er in die nummers school, hoe feller het resultaat blonk: Ain’t talking ‘bout love, Ace of spades, Black hole sun, Love in an elevator: recht in de roos. Meer offbeat shizzle als Killing in the name of en Schism geraakte nooit verder dan interessant.

Niets dan lof evenwel voor de inkleding van de avond. Uniforme zwarte kostuums geïndividualiseerd met metalpatches: Motörhead voor Meuris, Metallica voor Poltrock et cetera. Verder een old school overhead projector waarop foto’s, logo’s en ander leuks werd geprojecteerd. Om tien uur stonden we terug buiten, ook dat is rock & roll in Limburg. De koude deed mij helder denken. Misschien is Limburger mijn kerneigenschap. Zodra mijn handen hersteld zijn van de winterkloven omhels ik mijn provincie. De nieuwe huid strelen, spelen met de afgestoten huls. Ik leef volgens eigenwijze regels en ik ben te jong om op eigen benen te staan.

About Geert Simonis

De favoriete dichter van uw moeder.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Décadi, 20 Pluviôse CCXX

  1. Pingback: Décadi, 10 Messidor CCXX | Ik Geert Simonis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s